המשך הפרק הקודם

הנה לפניכם עשר עצות קטנות, שיכולות לעזור לכם להרגיש טוב יותר עם עצמכם:
1. חישבו חיובי והדגישו את החיובי שבכם

החיים קצרים מכדי לנסות ולהתעכב על כל הרוע והשלילי שבהם. יש בחיים דברים נפלאים – התמקדו בהם. תהיו הרבה יותר מאושרים גם אם תסתפקו בלראות את חצי הכוס המלאה. 
כך גם כשאתם עוסקים בעצמכם – התמקדו ופתחו את מקורות העוצמה, המידות הטובות והיתרונות שבכם. אין טעם להשקיע מחשבות (בוודאי שלא לחלוק אותן עם אחרים) על החסרונות והמגרעות שלכם!

2. ראו חיובי

אין אנשים מושלמים ולא כל אחד מיועד להיות בן זוג פוטנציאלי, אפילו לא חבר קרוב. ובכל זאת, אני בטוחה ומשוכנעת שניתן למצוא בכל אדם – ללא הבדל גיל, מין או גזע – משהו חיובי. כשתפסיקו "לשפוט" אנשים בקריטריון אחד ויחידי של "פוטנציאל לקשר", ומאידך תתנו להם גם הזדמנות להציג את הצדדים החיוביים שבהם – תוכלו לא רק לשפר את יכולתכם להעריך אנשים, אלא גם לזהות את אותו אחד או אחת שאתם מחפשים לשם יצירת קשר.

3. פיתחו עצמכם לסביבה

אל תתמכרו לבדידות. מבלי לבטל את מרחב התמרון האישי הנדרש לכם, חישפו עצמכם למגוון רחב ככל שניתן של חברים וידידים. גם אם אתם לא תמיד נהנים, וגם אם לא תמיד אתם זוכים לקבל "תמורה" מהקשרים החברתיים, הדבר יכול רק לשפר את יכולת הקומוניקציה שלכם עם הסביבה.

4. נהלו חיים מספקים

המודעות לחיפוש אחר בת או בן זוג צריכה אמנם לעמוד כל העת גבוה בסולם סדר העדיפויות שלכם, אך אסור שתהפוך לאובססיה. מלאו את שעות הפנאי שלכם בפעילויות שונות, כאלה המעניינות אתכם. גישה כזו תעשה לכם טוב על הלב והנשמה, ומאידך תשפר את הסיכויים לפגוש אנשים חדשים.

5. טפלו בעצמכם

פנויים ופנויות שאינם נמצאים בקשר רומנטי, נוטים משום מה להזניח את עצמם, בעיקר מבחינה חיצונית. "אין בשביל מי", "אין בשביל מה" – הם נוהגים להצטדק. טעות! טעות! ושוב טעות! צאו מזה – ומהר ככל שניתן!

עצתי לכם, כצעד ראשון – להתחיל ולעסוק בפעילות ספורטיבית (עם עדיפות, כמובן, למועדון כושר, שם תוכלו באותה הזדמנות לפגוש ולהכיר בני זוג חדשים…). זו אולי הוצאה כספית לא קטנה, אבל היא שווה בהחלט את המחיר.

פעילות גופנית, כפי שמוכיחים מחקרים, לא רק מאפשרת לנו לקזז את עודפי המשקל שלנו, שגם זה, כמובן, חשוב. במחקרים שנעשו בארה"ב בקרב העוסקים בפעילות גופנית, התברר כי אלה האחרונים – בהשוואה לכאלה המעדיפים להימנע מפעילות כזו – מתפקדים טוב יותר מבחינה מקצועית: הם בעלי תפוקה גבוהה יותר, יש להם כושר ריכוז גבוה יותר, וקבלת ההחלטות שלהם היא מהירה יותר.

אך לא זאת בלבד – מאותם מחקרים שבוצעו, עלה גם כי הערך העצמי בקרב אלה העוסקים בפעילות גופנית, גבוה הרבה יותר מזה הקיים אצל אלה שמעדיפים לוותר על פעילות גופנית ואימוני כושר.

בנוסף, כך אני מאמינה, מי שמודע לגוף שלו, מודע באופן הכי טבעי הן למיניות שלו והן לצרכים המיניים שלו. אל תקלו ראש בעובדה זו, כי מוכרות וידועות התופעות שנשים וגברים, כאלה שאינם נמצאים בקשר זוגי מסיבה כזו או אחרת, נוטים "לזנוח" (שמא יש לומר "לשכוח") את התחום הזה.

ולא פחות חשוב: המחקרים הוכיחו שפעילות ספורטיבית, לא רק משפרת במידה ניכרת את ההרגשה העצמית, אלא גם יוצרת תשומת לב מצד האנשים שמסביב.

לחלק ניכר מהאנשים נדמה כי העיסוק במראה החיצוני הוא דבר שטחי – אני לא סבורה כך. הופעה נאה משפרת את ההערכה העצמית שלנו והיא גם משדרת לאחרים מסר ברור: אני מאושר בחלקי ושלם עם עצמי.

6. מקצה שיפורים

אני בהחלט מסכימה עם הקביעה האומרת, שאם אינך אוהב את עצמך, תתקשה לאהוב את האחר. רוב רובנו מוצאים בעצמנו פגמים כאלה ואחרים, הן במישור הרגשי והערכי, אך בעיקר בכל הקשור להופעה החיצונית.

הבעיה היא שרובנו הגדול נשאר עם הביקורת העצמית ("אזורי הנוחיות", זוכרים?) ולא עושה דבר כדי לתקן את המצב. מדוע? מה מונע בעדכם לשפר את התחושה האישית-פנימית שלכם? מדוע אינכם מאפשרים לעצמכם לקבל "עזרה" חיצונית למשהו, שכך מסתבר, מאוד מציק לכם?

טיפול פסיכולוגי הפך זה מכבר לדבר לגיטימי ומקובל בחברה המערבית המודרנית. מדובר בעזרה מאנשים מקצועיים ומיומנים, שיכולים לשחרר במידה כזו או אחרת "מחסומים" רגשיים-נפשיים, שאתם עצמכם מודעים לא רק לעצם קיומם, אלא גם להשפעות השליליות שלהם על תפקודכם.

אלו אחרי הכל החיים שלכם, ואתם ורק אתם יכולים להרע או לשפר אותם. אכפת לכם? מציק לכם? חשוב לכם? למה לא לפנות לייעוץ ולעזרה? מדוע לא לנסות ולהתמודד, בליווי אנשי מקצוע, עם דברים חשובים כל כך?

כך גם בכל הקשור להופעתנו החיצונית, לדפקטים שאנו מוצאים בעצמנו תוך שאנו עומדים מול הראי. לא חייבים להסתפק במילה "חבל". הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לנו לבצע שורה של שינויים קוסמטיים-פלסטיים. כן, אני בהחלט בעד. אם קיימת אפשרות לשפר את התחושה האישית, ועוד יותר מכך, את הדימוי העצמי – לכו על זה! זה שווה את המחיר!

7. אהבו את סביבת המחייה שלכם

אמרנו כבר, שאם אדם אינו אוהב את עצמו, הוא יתקשה לאהוב את האחר. וכיוון שכך, יש לעשות כל שניתן כדי שבראש ובראשונה אתם תהיו שלמים עם עצמכם ועם מי שאתם. כך לגבי עצמכם וכך גם לגבי סביבת המחייה שלכם – הבית בו אתם מתגוררים.

חשוב מאוד שתאהבו את מרחב המחייה שלכם. הדרך בה אתם שומרים את ביתכם מעידה במידה לא מבוטלת על ההערכה העצמית שלכם. מעבר לכך, זה אחרת לחזור לבית שאתם חשים אליו ניכור, מאשר לבית בו אתם אוהבים כל פינה ופינה. אין צורך להפוך את הבית למוזיאון ראוותני, עמוס בפריטים מנקרי עיניים. ניתן להסתפק בכמה פריטים אישיים חמים, כאלה שיכולים להעיד עד כמה המקום חשוב לכם ועד כמה אכפת לכם ממנו.

8. מיצאו את הערך המוסף לחייכם

כפי שכבר חזרתי ואמרתי, רובנו הגדול מעדיף להסתגר ב"אזורי הנוחיות", מבלי לאפשר לעצמו להתנסות ולחוות גם דברים אחרים. אני פוגשת באנשי עסקים מצליחים ביותר, שלא היו מעולם בהצגת תיאטרון או בקונצרט.

אני מכירה צעירות יפות ונאות, שרק המילה "פוליטיקה" גורמת להם לחלחלה. אני שומעת על גברים צעירים, שכל עולמם נסוב סביב העבודה שלהם, או על נשים שכל מה שמעניין אותן זה בגדים.

מעבר לכך שהמקובעות הזו מהווה אבן נגף ביצירת קשרים, היא גם עוצרת בעד ההתפתחות האישית שלנו. אדם, מעבר לעיסוק בתחביבים, חייב שיהיו לו שטחי התעניינות, מעבר לשטחי ההתעניינות המקצועיים שלו.

מילת המפתח: העשרה עצמית והתפתחות אישית. תקצר היריעה, כמובן, מלהכיל את כל סוגי ההעשרה הקיימים כיום בשטח. המודעות הגדולה שיש כיום לכל נושא ההעשרה, הביא להיווצרותן של מסגרות שונות ומשונות, בכל תחום שרק ניתן להעלות על הדעת.

יש כאלה שמוצאים עניין במוסיקה או באמנות, אחרים נוטלים חלק בהרצאות על ההיסטוריה של מדינת ישראל, או בסמינרים בתחום המדעים או התקשורת, ויש כאלה המעדיפים חוגי ספורט, בישול או מלאכת יד. יש גם רבים, המעדיפים להתמקד בעצמם ולהשתתף בסדנאות השונות למודעות ולפיתוח עצמי.

האמת היא שלרובנו הגדול אין בדיוק את הרצון להתנסות בהעשרה עצמית, ואין גם את הרצון להקצות משאבים כספיים לא מבוטלים – על אחת כמה וכמה כשמדובר במשהו שהשד יודע אם אי פעם "נשתמש" בו.

זו טעות. טעות כפולה אפילו. ראשית, מסגרת חדשה היא קודם כל נקודת מפגש עם אנשים חדשים, הזדמנות להיכרויות חדשות. בנוסף, המידע שתספגו בחוגי ההעשרה, יהיו אשר יהיו, לא נועד כדי "להשתמש" בו. הוא נועד בראש ובראשונה עבורכם אתם – כדי להעשיר את עולמכם הפנימי.

גילוי של שטחי התעניינות חדשים וספיגת ערכים חדשים, מוסיפים נופך ערכי לכל אישיות. וכשהערכים האלה נספגים והופכים לחלק מהאישיות, הם מאפשרים למצוא בקלות רבה יותר את אותו בן זוג, שניתן לחלוק עמו את תחומי העניין.

9. לכו עם רגשותיכם!

במהלך החיים אנו מגיעים לא אחת לצמתי דרכים במישורי חיים שונים, ועלינו לקבל החלטה לכאן או לכאן. לעיתים מדובר בצמתים מרכזיים, ולעיתים מדובר על שבילים צדדיים. בכל מקרה, מדובר בקבלת החלטות העלולות-עשויות (תלוי, כמובן, במבחן התוצאה) להשפיע על חיינו.

ברור ומובן, שאסור לקבל החלטה פזיזה וחסרת אחריות, וקודם יש לשקול היטב את "הבעד" ו"הנגד", את הסיכויים לעומת הסיכונים. ככל שאתם מתבגרים, אתם נוכחים לדעת, שבדרך כלל האינסטינקט הראשוני שלכם, אותה תחושת בטן בלתי מודעת – היא הייתה הנכונה.

לסיכום, אל תחפזו בקבלת החלטות, שימרו על ראש פתוח, אך אל תהססו ללכת עם האינטואיציה הפנימית שלכם.

10. היו אתם האדונים לגורלכם !

אם ננסה לסכם את כל עשרת העצות הקטנות שחשפתי בפניכם, נבין שבעזרת התבוננות עצמית – הן על דברים שליוו אותנו בעבר, אך גם על כאלה המלווים אותנו בהווה – יש בידינו את האפשרות לעצב את עתידנו.

הפתגם האומר ש"אין דבר העומד בפני הרצון" הוא קלישאה מוכרת וידועה, אך יש לו אחיזה איתנה בקרקע המציאות. עם רצון אמיתי, אמונה עצמית וכמובן מוכנות ונכונות נפשית – השמיים הם הגבול. דבר לא יוכל לעצור בעדכם מלחתור קדימה ולהשיג את כל המטרות שהצבתם לעצמכם!